digital accademia

project: digital accademia

location: villaggio innovazione ca' tron 30 - roncade - treviso - italy

area: 400 m²

design: 2011

realization: 2011

client: h-farm s.p.a.

Just a few meters away from the riverbank of Sile, the building has an original plan of the XVIII century, similar in shape and type to the rural architecture of the area, with a rhythmical position of the window openings, plastered facade, front porch and arc windows on the ground floor facing south. The project aimed to re-evaluate the building structure and its garden, improving the functionality and preserving both typological and formal elements, using traditional materials combined with modern ones. The vegetation has been replaced by planting local species such as elm, poplar and white poplars.

Il complesso, posto a pochi metri dall'argine del fiume Sile, ha un impianto originario risalente al 1700 assimilabile, per forma e tipologia, all'architettura rurale della zona, con scansione ritmica delle aperture finestrate, facciata intonacata, portico frontale e forometria ad arco al piano terreno del prospetto sud. L'intervento ha avuto lo scopo di rivalorizzare l'organismo edilizio e l'area verde antistante migliorandone la funzionalità e preservando gli elementi tipologici e formali, con l'utilizzo di materiali tradizionali accostati a materiali moderni. La vegetazione è stata ripristinata con la piantumazione di specie presenti in loco e nella campagna limitrofa com olmo, pioppo bianco e pioppo cipressino.