project: le cementine

location: via sile 6 - roncade - treviso - italy

area: indoor 336 m² - outdoor 200

design: 2013

realization: 2016

photo: giuseppe dall'arche

> watch the movie

The restaurant was built inside the office complex built in 2016 and along the banks of the Sile river. Le Cementine takes its name from the flooring, made of reused cement tiles rested at random to form a continuous carpet between inside and outside.
In harmony with the river environment, the architecture stands with a definite shape, but gently at the same time: a one story long volume, glazed on three sides, that allows guests to enjoy the surrounding nature.
Inside, a U counter and an open kitchen are the direct contact between the customer and restaurateur. The small tables are decorated with vintage chairs and design pieces randomly distributed. In the evening hours, the table lamps Tetatet by Davide Groppi give to the room a soft glow, punctual on the tables, leaving the rest of the environment in half-light, emphasizing the relationship with the external environment.

All’interno del complesso direzionale edificato nel 2016 lungo le rive del fiume Sile, sorge il ristorante Le Cementine, che prende il nome dalla particolare pavimentazione composta da cementine recuperate e riposate in modo casuale, a formare un tappeto continuo tra interno ed esterno.
In armonia con l’ambiente fluviale in cui si inserisce, l’architettura si propone con una forma decisa ma gentile: un volume allungato ad un piano e vetrato su tre lati, che permette di godere dall’interno della natura circostante.
All’interno, un bancone a ferro di cavallo ed una cucina aperta sono il contatto diretto tra cliente e ristoratore. I piccoli tavoli sono arricchiti da sedute di recupero e pezzi di design distribuiti in modo casuale. Nelle ore serali, le lampade da tavolo Tetatet di Davide Groppi, conferiscono all’ambiente una luce soffusa, puntuale sui tavoli, lasciando il resto dell’ambiente nella penombra, enfatizzando il rapporto con l’ambiente esterno.