assaggi restaurant

project: assaggi restaurant

location: mogliano veneto - treviso - italy

design and realization: 2008

client: private client

photo: giuseppe dall'arche

The top floor of an old house that used to be an office has been converted into a restaurant with a central open kitchen. Terracotta, wood, whitewash, iron and all the different materials are expertly matched and handled with stellar colors, in different variations of white. A very clever restoration where the original Veneto style construction is given a new interpretation with the different treatment to the surfaces. White dominates, painted over the surfaces to create a neutral refined air, a fixed scene where the customers become the actors to change the plot. A meeting place for a gourmet experience while watching the food being expertly prepared. The kitchen counter is placed in the center of the restaurant and is also used as bar and cooking area, becoming an eye catcher and a showcase at the same time. The structure has been built from large prisms of oxidized iron sheets then covered with a coat of white paint, which are contrasted by the natural steel boxes of the suction and lighting systems.

Il piano superiore di una vecchia casa prima adibita ad uffici è stato trasformato in spazio conviviale con cucina centrale a vista. Il cotto, il legno, la calce, il ferro, i differenti materiali vengono sapientemente accostati e manipolati con cromie simili, ricoperti da differenti variazioni di bianco. Un recupero in cui l’architettura originaria di tradizione costruttiva veneta viene reiterpretata mediante il trattamento materico delle diverse superfici. Il bianco, scelta caratterizzante, patina applicata alle superfici a realizzare un fondo neutro e raffinato, scena fissa in cui gli avventori diventano protagonisti determinando di volta in volta l’immagine dello spazio. Un luogo d’incontro ed un’esperienza eno-gastronomica, in relazione visiva con la preparazione e la cottura del cibo. Il bancone della cucina infatti è stato collocato al centro del locale e funge da banco bar e da vera e propria cucina. Diviene anche centro catalizzatore ed espositore. La struttura è stata realizzata costruendo dei grandi prismi con lastre di ferro ossidato e poi verniciato a mano di bianco, si contrappongono a questo le scatole in acciaio inox naturale che definiscono i sistemi di aspirazione e di illuminazione.