oderzo house 

project: oderzo house

location: oderzo - treviso - italy

area: 450 

design: 2013

realization: in progress

client: private client

photos: mariano zanon

Driving along the roads of our territories we can see that the urban pattern is characterized by numerous houses built in the 70's and 80’s of the 20th century. This fact was the beginning of the design process which led to the redevelopment and expansion of an existing building located on an ancient Roman road and characterized by traditional architectural elements. The access point changes its position from south to north in an intermediate level, connecting directly the basement and first floor. The porch is closed with large windows taking advantage of the orientation. The pitched roof is the subject of a complete transformation, becoming a flat roof. The exterior walkway is designed alongside the building leaving room for green and natural elements, such as the majestic magnolia, which stand as evidence of the history of the plot.

Percorrendo le strade che attraversano luoghi a noi vicini, si può osservare che il tessuto edilizio è caratterizzato dalla presenza di numerose residenze risalenti agli anni '70 e ’80 del XX secolo. E’ stato questo il principio di un’importante riflessione che ha condotto allo sviluppo di un progetto di riqualificazione ed ampliamento di un immobile esistente situato lungo una strada di origine romana e caratterizzato da elementi architettonici tradizionali.  Il punto di accesso all’abitazione modifica la propria posizione da sud a nord e ad un livello intermedio, collegando direttamente piano seminterrato e piano rialzato. Il portico si chiude in un ampio spazio vetrato che sfrutta l’orientamento. La copertura a falde è oggetto di una completa trasformazione, diventando una copertura piana. Un camminamento esterno si affianca all’edificio lasciando spazio al verde e ad elementi naturali, come la maestosa magnolia, che rimangono a testimonianza della storia dell’area.